De uitvoering van het BOOST-traject kent 3 fases:
Fase 1: Creëren van een open omgeving
In deze fase gaat het om het creëren van een open, kwetsbare en vertrouwde omgeving. De vraag: “hoe voelen jullie je?” staat centraal. Fase 1 van BOOST-X zorgt ervoor dat iedereen weer aan boord van dezelfde boot zit. Positief en uitnodigend door een boeiend verhaal. Waar kameraadschap en verbinding weer ervaren wordt. Dit gevoel is nooit ver weg, maar moet wel weer even benoemd worden.
Fase 2: Ruimte bieden voor eigenaarschap
De tweede fase zet de volgende twee vragen centraal:
1. Wat houdt je/jullie bezig?
Dit is de cruciale vraag om een duurzame beweging op gang te brengen. Niemand anders dan de individuen zelf kunnen bedenken waar ze behoefte aan hebben bij een optimale uitvoering van hun werk. Deze vraag zorgt ervoor dat initieel hele menselijk en basale dingen naar boven komen. Deze zaken zijn vaak zelfstandig op te pakken.
2. Wat heb(ben) je/jullie er zelf aan gedaan?
Vervolgens is dit de vraag die daadwerkelijk proactiviteit, ondernemerschap en eigenaarschap in beweging zet. De timing van deze vraag is cruciaal. BOOST-X faciliteert deze timing.
Fase 3: Ondersteuning van en borging in houding en gedrag
In deze fase zorgt BOOST-X ervoor dat er een raamwerk is dat eigenaarschap ondersteunt door een breed netwerk beschikbaar te stellen. Zowel digitaal (storytelling door collega’s) als fysiek (incentives, methodieken, coaching). Vanuit BOOST-X krijgt het BOOST-team een financieel budget toegewezen om deze ondersteuning in te kopen. Zo blijft het gevoel van eigenaarschap over de eigen reis bekrachtigd.
Dan voor de borging. Uiteraard is er een vorm van organisatorische borging. Deze wordt door de wijze waarop BOOST-X is opgezet al enigszins ingegeven. BOOST-X concentreert zich voornamelijk op de borging in houding en gedrag. Vanaf dag 1 krijgt iedereen daarom toegang tot een digitaal platform. Op dit platform kunnen korte video’s worden gedeeld en bekeken. Door het maken van video’s kunnen ervaringen worden gedeeld en vragen worden gesteld. Zo ontstaat er los van plaats, status of organisatie een omgeving waarbij mensen elkaar kunnen vinden en ondersteunen. Het maken van filmpjes stimuleert de open, kwetsbare omgeving en het eigenaarschap daarin.
Door deze drie fases van BOOST–X ontstaat een draaggolf. Een draaggolf waardoor de implementatie van nieuwe initiatieven om te verbinden, te delen en samen te werken effectiever en efficiënter worden opgepakt.
Tijdens de uitvoering van BOOST-X doorlopen meerdere organisaties gelijktijdig een reis gedurende 5 maanden. BOOST-X zorgt ervoor dat de BOOST-teams van de verschillende organisaties regelmatig weer bij elkaar komen om van elkaar te leren. Door deze momenten zien de BOOST-teams dat wat ze tegen komen in hun eigen reis veelal identiek is aan het traject bij andere BOOST-teams. Dit inzicht leidt weer tot nieuwe ideeën en initiatieven om (organisatieoverstijgend) elkaar beter te ondersteunen en samen te werken.